Allt du vill veta om vitaminer!

D-vitamin

D-vitaminer är viktiga för kroppens tillväxt och utveckling, särskilt för att kunna absorbera kalcium och fosfor till skelettet. D-vitamin finns främst i berikade mjölkprodukter, fet fisk, lever och ägg.

Så fungerar D-vitamin i kroppen

  • Absorberar kalcium och fosfor till stöd för utvecklingen av skelett och tänder
  • Främjar normal celltillväxt och mognad
  • Förhindrar rakitis
  • Bibehåller ett friskt nerv- och immunsystemet
  • >Används som behandling av låg kalciumhalt i blodet på patienter med njursjukdom
  • Kan minska risken för bröst- och tjocktarmscancer
  • Kan behandla ålderssymtom

Följande personer kan dra nytta av ett extra intag av vitamin-D

  • Barn som lever i områden med små mängder solsken
  • De som behöver extra näringsintag
  • Personer över 55 som får för lite solsken, som de på vårdhem
  • Gravida eller ammande kvinnor
  • Missbrukare
  • De som befinner sig under långvarig stress
  • De med delvis bortopererad tarmkanal
  • Mörkhyade personer i nordligare länder
  • Spädbarn som ammas
  • Veganer och vegetarianer
  • Patienter med cystisk fibros

I naturlig form finns D-vitaminer i

  • Torskleverolja
  • Ägg
  • Hälleflundra, fiskleverolja
  • Sill
  • Makrill
  • Lax
  • Sardiner
  • Solljus
  • Tonfisk
  • Mjölkprodukter berikade med Vitamin-D

Det går även att köpa tillskott av medlet i form av vätska och tabletter. Vätskeformen är att föredra, då vitaminer i denna form lättare och effektivare tas upp av kroppen.

Rekommenderat dagligt intag

Män: 200 IE
(Över 50) 400 IE
(Över 70) 600 IE
Kvinnor: 200 IE
(Över 50) 400 IE
(Över 70) 600 IE
Gravida och ammande kvinnor: 200 IE

Varning

Rådgör med din läkare om du är eller planerar att bli gravid, har epilepsi, hjärt- eller blodkärlssjukdomar, problem med njure eller lever, kronisk diarré eller tarmproblem. Högre risk för biverkningar finns hos personer över 55 som använder sig av d-vitamintillskott. Ammande kvinnor behöver rätt dos av d-vitamin. För att kunna få det är det bra att kontakta en läkare för råd.

Förvaring

Värme och/eller fukt kan förändra vitaminets egenskaper. Kyla rekommenderas.

Bristsymtom

Symtomen omfattar smärta i skelettet, ömhet och muskelsvaghet. Hos barn kan rakitis inträffa, i vilket skelettet förlorar mängder med kalcium och benen blir mjuka och krökta. Utan ordentligt D-vitaminintag, finns det en ökad risk för osteoporos, artrit och cancer.

Överdosering

Tecken på överdosering:

  • Högt blodtryck
  • Oregelbundna hjärtslag
  • Illamående
  • Viktminskning
  • Anfall
  • Buksmärta
  • Aptitnedsättning
  • Psykisk-och fysisk-tillväxthämning
  • För tidig härdning av artärer
  • Njurskada

Biverkningar

Vid biverkningar ska intaget alltid avbrytas.

  • Aptitförlust: Kontakta läkare.
  • Förstoppning: Kontakta läkare.
  • Diarré: Kontakta läkare omedelbart.
  • Muntorrhet: Kontakta läkare.
  • Huvudvärk: Rådgör med din läkare omedelbart.
  • Ökad törst: Kontakta läkare.
  • Mentala problem: Rådgör med din läkare omedelbart.
  • Illamående eller kräkningar: Rådgör med din läkare omedelbart.
  • Onormal trötthet: Kontakta läkare.

Interaktioner

  • Antacida med aluminium: Absorptionen av D-vitamin minskar.
  • Antacida som innehåller magnesium: Personer med njursvikt bör vara medvetna om möjligen att få för mycket magnesium i blodet.
  • Antiepileptika: Vitaminets effekt kan minskas.
  • Barbiturater: Vitaminets effekt kan minskas.
  • Kalcitonin: Kalcitonin effekt reduceras vid behandling av hyperkalcemi.
  • Kalcium (höga doser): Risk för hyperkalcemi ökar.
  • Kolestyramin: Vitaminets absorption i kroppen minskas.
  • Kolestipol: Vitaminets absorption i kroppen minskas.
  • Kortison: Vitaminets absorption i kroppen minskas.
  • Digitalis beredningar: risken för oegentligheter i hjärtfrekvensen ökar.
  • Diuretika, tiazider: risken för hyperkalcemi ökar.
  • Hydration: Vitamin-effekten kan minskas.
  • Mineralolja: Absorption av D-vitaminet ökar.
  • Läkemedel som innehåller fosfor: Risken för överdrivna fosforhalter ökar.
  • Primidon: Vitamin-effekten kan minskas.
  • Vitamin D-derivat: Ökad risk för toxicitet på grund av additiva effekter.
  • Alkohol: tär på lagringsförmågan av D-vitamin i levern.